Mersul de turma


Un articol deosebit pe blogul lui Seth Godin. Este incredibil. Vad ca aceasta mentalitate este raspandita si in alte tari mult mai civilizate si mai evoluate ca nivel cultura corporativa. Nici vorba.

Godin defineste „mersul de turma” ca acel principiu de a angaja oameni obedienti si ai incadra intr-un post in care acestia nu trebuie sa se implice si sa fie guvernati de frica superiorului.

Ca exemplu, customer service, in care angajatul respectiv iti va repeta foarte calm politica companiei in urma unei reclamatii de nu stiu cate ori dar cu siguranta el habar nu are ce presupune aceasta. Un director de marketing care cumpara spatiu de reclama ptr TV desi constientizeaza ca nu va avea niciun efect dar trebuie sa faca asta ptr ca asa a zis seful.

Este ironic dar nu surprinzator ca in era in care increderea in noile viziuni a prins contur si schimbarea si inovatia sunt cuvinte de ordine, mentalitatea de mers in turma este in crestere. Godin crede ca aceasta se datoreaza neincrederii in masini/calculatoare/roboti care sa faca aceasta treaba „braindead”. Cautam din ce in ce mai mult oameni care sa fie deja instruiti sa mearga in turma, fara scapari de idei, fara atitudine, fara coloana vertebrala, oameni care sa indeplineasca taskuri, intocmai ca un soft dar umanizat.

Paradoxal, in timp ce se incearca inventia robotilor cat mai umani, sa simta, sa gandeasca, sa danseze, sa rada, oamenii se robotizeaza, indeplinind doar ce scrie in fisa de post fara niciun aport de gandire suplimentara, de incercare.

Godin mai afirma ca a forma un student in spirit de turma e mult mai usor decat alternativa la dezvoltarea gandirii, spre inovatie, spre schimbare bineinteles in folosul companiei.

Nu stiu daca Godin a fost in Romania dar parca a descris mediul angajarilor din Romania.

A venit timpul sa iesim in evidenta, din turma si sa ne exprimam ideile raspicat si astfel vom ajunge pe calea evolutiei.

Technorati Profile

2 Tu ce crezi?:

BĂNĂŢEANU spunea...

Poate o fi fost si in Romania, dar incognito. Ce sa mai, descrie exact ce se intampla la noi, mai ales in customer service.

Anonim spunea...

Tot legat de obedieta si spirit de turma iresponsabila care trebuie pastorita ;

Un articol din Evenimentul Zilei :
http://www.expres.ro/article.php?artid=293475

Copiii astia nu vor sta singuri cu gandurile lor nici 5 minute pe zi. Practic de mici vor invata sa fie obedienti, sa aiba program fix si sa ceara aprobare, sa fie iresponsabili ca exista "o mana" sa-i prinda cand cad, sa nu fie atenti la ore ca au un meditator... sa joace dupa cum le canta altii.

Vor fi o generatia in "carje" care odata lasati singuri de capul lor vor fi total iresponsabili, exact ca o turma de oi!!!
Se vor transforam in oameni obedienti care vor cauta indrumatori pentru tot restul vietii lor, incapabili sa-si ia propriile decizii.

Vor cere toata viata in genuchi sa li se spuna ce sa faca, vor dorii sa faca parte dintr-un sistem, dintr-un colectiv.

Dependeta si obedienta prin iresponsabilitate, hmmm... Oare e bine ?