Prima carte tiparita

M-am gandit sa aflam si lucruri putin stiute.

Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (n. 1398 – d. 3 februarie, 1468) a fost un metalurgist şi inventator german, renumit pentru contribuţia sa remarcabilă la tehnologia tiparului.

Totuşi, investigand o serie de surse, s-a născut îndoiala precum Gutenberg nu a fost primul care a inventat tiparul.

Dezvoltând ideea, Johannes Gutenberg este deseori creditat ca inventatorul presei pentru tipar, in 1454. Dar nici tiparul nici literele mobile nu au fost inventate de Johannes Gutenberg cu adevărat, şi nici nu a tipărit el prima carte. Chinezii tipăreau în mod curent pe caractere mişcatoare in 1040, dar au prezentat metoda mult mai târziu.

Chiar înainte de a tipări cărţi cu caractere mişcătoare, chinezii foloseau blocuri de lemn pentru a tipări scrierile budiste de mână, pe papirusuri în secolul IX. Deşi exemplarele tipăriturilor chineze din sec.XI nu au supravieţuit, cea mai veche carte tipărită ce a rezistat este o carte budista din 868 DC. Gutenberg nu cunoştea metodele de tipar chineze.

Daca nu stiati inca, cea mai veche carte tipărită sub numele de "Diamantul Sutra", un text al Perfecţiunii Înţelepciunii, a fost găsită în 1907 de arheologul Sir Marc Aurel Stein într-o peşteră lânga Dunhuang, în nord-vestul Chinei, la sfârşit scriind că a fost tipărită pe 13 al celei de-a patra luni a celui de-al nouălea an al Xiatong (adică 11 mai 868), cu 587 ani înainte de Biblia lui Gutenberg. Actualmente, această carte poate fi văzută la British Library din Londra.

4 Tu ce crezi?:

BĂNĂŢEANU spunea...

China forever. China exista ca popor de mii de ani, de milenii, ianintea egiptenilor si a altor civilizatii. In viitor ea va juca un rol foarte important in ordinea mondiala. Este ca un balaur sau dragon adormit, care nu e bine sa fie trezit. Deja economia chineza depaseste orice previziuni. Asa ca e normal ca si primele scrieri si carti tiparite sa vina de pe acolo

IgorCreation spunea...

da???!! habar nu aveam sa stii decat in materie de cultura chestii despre China si nr ei mare de locuitori, in rest mai nimic! Noi sa fim sanatosi si printre altele si informati. Nu uita informatia inseamna putere

Anonim spunea...

ei bine, din ceea ce stiu eu, cele mai dezvoltate popoare erau egiptul si china.Din cate am citit, se pare ca... chinezii se pricepeau la tipar iar egiptenii la construit faimoasele lor piramide :)

Anonim spunea...

nimeni nu stie cine a tiparit prima carte nime nu au nici o dovada ,find ca cartile cit de de mul t nu ar fost skrise nu sar fi pastrat deaceea poate ca chinezii du pa citeva secole ani au tiparit la ei in tara prima carte .............