Licitatii extreme

Valori inestimabile, artisti inegalabili, valoare absoluta, achizitii extrem de scumpe. Cam asa s+ar defini anumite licitatii, printre care
1Cele mai scumpe tablouri din lume :

Portretul Adelei Bloch-Bauer - Gustav Klimt -Portretul Adelei Bloch-Bauer, a devenit in iunie 2006 cel mai scump tablu din lume, fiind vandut de catre casa de licitatii Christie's cu suma de 135 milioane de dolari.

Dora Maar au Chat - Pablo Picasso - Tabloul lui Picasso "Dora Maar au chat" a fost vandut la inceputul lunii mai 2006 cu 95,2 milioane de dolari.

Portretul doctorului Gachet - Vincent van Gogh -Cu sase ani inainte de a muri, omul de afaceri japonez Ryoei Saito a platit 82.5 milioane de dolari pentru acest portret lui Van Gogh in timpul unei licitatii ro auction at Christie's in mai 1990. Van Gogh a pictat tabloul in ultimele luni de viata, spunand despre Doctorul Gachet: "In primul rand, el este mai bolnav chiar decat sunt eu, sau, sa spunem ca suntem la fel de bolnavi". Bolnav a fost considerat si afaceristul japonez care a cerut prin testament ca tabloul sa fie distrus pentru ca mostenitorii lui sa nu fie nevoiti sa plateasca enromele taxe de mostenire pentru el. Insa auzind de planurile japonezului, casa de licitatie Christie's a platit mai mult din jumtatea valorii tabloului pentru a-l putea cumpara inapoi si a-l salva, inainte ca Saito sa moara.

Bal la moara de la Galette - Pierre-Auguste Renoir - Acelasi om de afaceri Ryoei Saito, la numai doua zile dupa ce cumparase tabloul lui Van Gogh, s-a intors la Christie's pentru a achizitiona o alta pictura, de data aceasta semnata de Renoir - Bal la moara de la Galette, pentru care a platit 78 milioane de dolari. Spre deosebire de alte tablouri ale sale, Balul la moara de la Galette surpinde o sarbatoare vesela, cu barbati curtand doamnele, panza emanand o atmosfera placuta. Expus pentru prima data in 1877, se crede ca majoritatea persoanelor care apar in tablou sunt prieteni de-ai artistului.

Masacrul inocentilor - Peter Paul Rubens

Vandută cu 49 milioane de dolari in 11 noembrie, 1987, la Sotheby's, New York (valoare actuală estimativă: 78.402.796$).


2 Cele mai scumpe vinuri din lume :

Vinurile care aduc castiguri mari sunt numele celebre ca cele din Bordeaux, printre care se gasesc Lafite, Margaux, Mouton-Rothschild, Latour, Haut Brion, Petrus, Cheval Blanc si vinul dulce d'Yquem.

Alte nume de top apartin unor podgorii iconice care nu se mai gasesc astazi, Inglenook Cabernet Sauvignon din 1941 fiind unul din ele. Acest vin s-a vandut la o licitatie in Los Angeles pentru 25.000 de dolari sticla.

Celebrul regizor Francis Ford Coppola a cumparat doua sticle de Inglenook Cabernet Sauvignon in 2004, podgoria Rubicon Estate Winery apartinand familiei Coppola fiind localizata pe un teren achizitionat pentru prima data in 1879 de capitanul finlandez Gustave niebaum, fondator al Inglenook Winery.

Un alt vin incarcat de istorie este Penfolds Garage din 1951. O sticla se vinde cu nu mai putin de 40.000 de dolari (29.760,42 de euro), fiind primul vin vintage obtinut de parintele vinului australian, Max Schubert.

In continuare prezentam topul Forbes al celor mai scumpe vinuri vandute in lume, dar si povestea ce sta in spatele fiecaruia.

1.1787 Château Lafitte
Decembrie 1985, Christie's, Londra
156,450 de dolari
Christopher Forbes a castigat la o licitatie Christie's o sticla de Chateau Latife din 1787, intrecandu-l pe Marvin Shanken, editor al Wine Spectator. Sticla de vin poate fi vazuta la Forbes Collection de pe 5th Avenue. Desi originea sa a fost dezbatuta indelung (se credea ca apartine proprietatii lui Thomas Jefferson), acest vin ramane in istorie ca fiind detinatorul recordului mondial de cea mai mare suma licitata pentru o sticla de vin.

2. 1787 Château d'Yquem
Februarie 2006, Antique Wine Company in Londra
100,000 de dolari
Acest vin dulce obtinut din Chenin Blanc si cunoscut ca unul din cele mai vascoase vinuri s-a vandut cu 71.675 de dolari (53.327,69 de euro) pentru o sticla din 1847 si 42.504 de dolari (31.623,42 de euro) pentru o sticla din 1812.

3. 1951 Penfolds Grange Hermitage
Mai 2004, Melbourne, Australia
50,200 dolari australieni ( 38,420 dolari americani)
Acesta este primul experiment al producatorului indraznet Max Schubert care facut celebre vinurile australiene. Desi seful sau a fost mai putin incantat de primele soiuri vintage, Schubert a continuat sa produca vinul, castigand in fata propriului sef, dar si a intregii lumi.Vinul a fost cumparat cu maximum 38.420 de dolari (28.584,88 de euro).

3 Cele mai scumpe tablouri romanesti :


Grigorescu domina topurile vinzarilor „la vedere“

Astfel, cel mai scump tablou cu valoarea de vinzare declarata public este „Fata culcata in iarba“, de Nicolae Grigorescu, vinduta in noiembrie 2003 la Casa de licitatii „Alis“ cu 68.000 de dolari. Urmatoarea lucrare in topul tablourilor vindute prin licitatii are semnatura aceluiasi Grigorescu, cu un titlu consacrat: „Ciobanasul“. La o licitatie din august 2001, aceasta s-a vindut cu 50.500 de dolari. O lucrare de Ion Andreescu, intitulata „Cap de tarancuta cu tulpan galben“, s-a vindut cu 44.444 de dolari in 1999, fiind urmata in top de inca cinci lucrari Grigorescu. Printr-o alta casa de licitatii, „Monavissa“, cel mai scump s-a vindut lucrarea „Tataroaice“, de Iosif Iser, cu 15.000 de dolari, urmata de doua lucrari de Gheorghe Petrascu.

Victor Brauner, cel mai bine vindut peste hotare

Daca se ia in considerare valoarea pe care ar avea-o in strainatate, topul tablourilor din Romania arata cu totul altfel. Lucrari precum cele semnate de Grigorescu, Aman, Petrascu sau Luchian, marii nostri maestri, nu valoreaza mai nimic. „Peste tot pe unde apar in lume la licitatii tablouri de Grigorescu, de pilda, se vind pe preturi de mizerie. Asta pentru ca operele de arta din Romania nu circula si sint destui intreprinzatori care profita de aceste slabiciuni ale pietei romanesti“, spune Tudor Octavian. Asa cum precizeaza acesta, cel mai bine cotat pictor roman peste hotare este Victor Brauner. Intrucit cea mai mare parte a vietii a creat la Paris – unde a si murit in 1966 -, autorul manifestelor „Pictopoezia“ si „Suprarealismul“ este considerat drept unul dintre cei mai importanti pictori europeni ai secolului XX. „In strainatate, la Paris si New York, citeva dintre lucrarile lui Victor Brauner s-au vindut cu sume ce se apropiau de doua milioane de dolari“, spune Tudor Octavian, apreciind ca cine detine in Romania un Brauner „este un om facut“.

In afara lucrarilor semnate de autohtoni, in muzeele romanesti, dar poate si in colectii particulare, exista tablouri care pe piata internationala ar fi apreciate la zeci de milioane de dolari.

Evaluari la sume ridicole
4Cea mai scumpa femeie: Jennifer Lopez, care si-a asigurat corpul pentru un miliard de euro.

5 cel mai scump obiect vandut pe internet:

Pana in momentul de fata, cea mai scumpa tranzactie on-line a avut loc pe eBay, in urma cu doi ani, cand o companie africana a cumparat cu 4,9 milioane USD un avion Gulfstream.


6 Cea mai scumpa casa din lume : Este vorba de proprietatea Updown Court in Windlesham, din Anglia, care valoreaza 70 de milioane de lire sterline. Are 103 camere, un heliport propriu, si 5 piscine.



surse aici, aici si aici