HDTV-revolutia de inalta definitie


In lumea tehnologiilor TV, exista intotdeauna o "noua frontiera", o etapa in pregatire, ceva ce astepti ani intregi, pentru a primi, de cele mai multe ori, doar o emisiune de doi bani sau un canal experimental neinteresant. Apoi, cand crezi ca totul s-a linistit, lucrurile incep sa prinda viteza. Asa sta treaba si pentru britanici, care se aflau inca de la jumatatea anilor '90 in plina "revolutie digitala", cu sunet TV stereo si cu filme pentru ecran lat care nu au produs totusi marea revelatie in entertainment-ul audio-video. Din 2006, insa, compania Sky TV isi va pune audienta in fata faptului implinit prin debutul difuzarii de programe in format de inalta definitie (High Definition- HD), difuzare al carei impact va fi asemanator celui creat de trecerea la televiziunea color in anii '60, spun specialistii. Standardul HD inseamna difuzarea de imagini digitale TV la cea mai inalta rezolutie, permitand, in plus, sunet surround Dolby-Digital, similar celui din cinematografe. Rezultatul este o experienta TV ultrarealista, disponibila in propria casa.

In timp ce altii au atins deja acest prag, sistemul HD european este doar in "curs de aparitie". Japonia a inceput inca din anii '60 dezvoltarea primului sistem HDTV, pe care l-a utilizat pentru prima oara pe scara larga in 1991, pentru transmiterea Jocurilor Olimpice de la Seul, Coreea. In acelasi an, in Europa, producatorul de electronice Thomson abia prezenta Space System, unul dintre primele televizoare HD de pe Batranul Continent. Aparatul cu ecran lat oferea o rezolutie de 1.250 de linii- de doua ori mai multe decat un TV standard. Tot in aceasta perioada, companiile de televiziune au inceput lucrul la programe adaptate noului echipament. Exista, deci, hardware si software HD, asa ca tot ce mai lipsea era modalitatea de transmitere a programelor HD catre televizoarele HD.

Acesta a fost momentul cand, din cauza neintelegerilor intre televiziunile europene asupra unui sistem de emisie HD standard, aparitia acestuia a esuat. In consecinta, Europa a ramas in urma Japoniei si a Statelor Unite. Dar lucrurile incep sa se schimbe si companii de televiziune digitala prin satelit precum Sky se afla pe o pozitie suficient de puternica pentru a implementa sistemul. Expertii estimeaza ca, in cel mult 15 ani, televizoarele cu imagine perfecta vor ajunge sa domine in proportie de peste 90% piata europeana.

In cautarea imaginii desavarsite
Cel mai des intalnit standard TV din Europa este cunoscut sub numele de PAL (Phase Alternating Line), cu cadre video care constau din doua campuri si 625 de linii de rezolutie. Dintre cele doua campuri, unul este par, iar celalalt impar. Toate liniile impare sunt afisate la o prima scanare, urmate, la a doua, de cele pare. Acest proces se numeste intretesere (interlacing). Fiecare camp este scanat cu 25 de cadre pe secunda si, deoarece exista doua campuri pentru fiecare cadru, rezulta un total de 50 de cadre pe secunda, respectiv 50 de Hertzi. Aceasta frecventa ii este suficienta ochiului uman pentru combinarea cadrelor video si crearea imaginilor in miscare.


Totusi, televiziunea de inalta definitie isi va face cu siguranta loc pe Batranul Continent, care va fi in urmatoarele luni martorul unei adevarate explozii HD. Cele mai importante retele TV din Europa pregatesc deja programe cu ajutorul noii tehnologii. Singura veste rea este ca, daca v-ati grabit sa va cumparati un aparat ultimul racnet, cu sunet stereo si ecran lat, zeul Televizor este pe cale sa va ceara o noua ofranda, care, cel putin la inceput, nu va fi deloc mica, dar cu siguranta va merita.


Voi, ce ati face? Ati opta pentru un tv set compatibil HDTV stiind ca momentan costa o avere ?

Surse descopera.ro

1 Tu ce crezi?:

BĂNĂŢEANU spunea...

Normal man, ca mi-as lua, da' sa si am ce face cu el. Adica degeaba televizorul meu e compatibil HDTV, daca posturile TV nu emit in HD.