Meserii


Mi-a trecut prin minte sa caut prin tovarasul google.ro ce meserii ciudate exista. Rezultatul a fost pe masura. Daca imi dati voie o sa incep cu 1 citat : Cine încearcă zece meserii nu-şi câştigă pâinea cu nici una. (proverb indian). Stiti cu totii de sculer matriter, bobinator, strungar frezor..

Sa incepem prin a dezvalui din meserii : Mihaela Zarnescu de la monitorul de Vaslui s-a gandit deja la tema asta de aceea voi cita din ce a descoperit :


Ati auzit vreodata de meseria de mangalizator, ghemuitor, arzator, lacar, gardinator , haham, aburitor sau pompagiu? Acestea si multe altele, cu denumiri la fel de ciudate, sunt trecute în Clasificarea Ocupatiilor din România (COR), alaturi de peste alte 2700 de îndeletniciri.

Cei care au curiozita
tea sa afle în ce constau unele dintre aceste meserii, trecute cu migala în nomenclatorul Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei, vor avea surpriza sa constate ca, unele dintre ele sunt atât de vechi încât nici macar nu sunt trecute în Dictionarul Explicativ al Limbii Române.

Iata si un top al unor meserii cu nume ciudate, pe care nu veti avea ocazia sa le vedeti oferite pe piata muncii: înnobilator de in si cânepa, harmonist, hatip, honuitor, linior, magician, marangoz calalachelagiu, melamed, melitator, namolar, nitrator, roclator, vestitor, arzator, drenor, fermentator, epurator, autopsier la ecarisaj, destramator, descuscutor, crosetor, fascinar sau finisor cocleti.

Si lista ar putea continua în acelasi ritm, cu meserii de mult disparute, înlaturate de tehnologia moderna. Curios însa, în acelasi nomenclator nu exista trecute meseriile la mare cautare în acest moment pe piata muncii: manager, press-officer, junior project manager, softwares deverlopers, sales representative sau specialist IT. Dar, cine stie, poate nomenclatorul nu este schimbat tocmai pentru amintirea vremurilor trecute.
Apropos : cea mai bizara meserie : Platit sa vada cum se usuca vopseaua
Daca pentru multi alegerea meseriei este o chestiune mai mult decat delicata, nu la fel stau lucrurile pentru patru britanici care pot intra cu usurinta in Cartea Recordurilor pentru "cea mai ciudata meserie din lume".
Britanicul Keith Jackson, de 57 de ani, este de parere ca "in ciuda faptului ca pare o treaba foarte simpla, privitul vopselei in timp ce se usuca poate fi o meserie extrem de stresanta uneori".

stire intreaga in click

citat 2 : Amabilitate. O scurtă prefaţă la zece volume de pretenţii.


Update : Cea mai tare meserie