Nebunia Zilei


De acum inainte, de fiecare data cand treci pe la Universitate sau Romana, inevitabil vei remarca pe deja celebrii comercianti sezonieri vestitori ai primaverii. Ei sunt nebunia zilei de azi, incepand de azi ii veti gasi acolo cu marfa expusa. Medalioane la 5 bani, la 10 bani, figurine, martisoare de argint, maimutoaie de toate speciile ce isi asteapta cumparatori dornici de suveniruri.
Putina simbolistica :

Mărţişorul era un dar pe care şi-l trimiteau românii unul altuia, în ziua de 1 Martie: un bănuţ de aur spînzurat de un şnur de mătase împletit cu fire albe şi roşii, pe care persoana ce-l primea în dar îl purta la gît pînă cînd întîlnea cel dintîi trandafir înflorit, pe crengile căruia depunea apoi darul primit. Bănuţul însemna îmbelşugarea, firele albe şi roşii ale şnurului simbolizau faţa albă precum crinul şi rumen ca trandafirul, iar ofranda făcută reginei florilor era o salutare poetică adresată primăverii. Originile acestui obicei sînt foarte vechi. Descoperirile arheologice arată că prima zi a primăverii se celebra pe meleagurile noastre încă de acum 8000 de ani. Şi pe vremea dacilor simbolurile primăverii se purtau doar după 1 Martie. Pe atunci, mărţişoarele erau fie nişte pietricele albe şi roşii înşirate pe o aţă, fie mai multe monede atîrnate de fire subţiri de lînă, negru cu alb. Dacii credeau că mărţişoarele aduceau noroc şi vreme bună şi le purtau pînă cînd înfloreau copacii.
Se vede clar din istorie ca de la daci incoace suntem plini de obiceiuri si anumite ritualuri trebuiau realizate neaparat altfel zeii se infuriau. Acum, zeul nostru RON asteapta jertfa de pe taraba primaverii ! Muritori, kitsch-ul este si el arta ! Doamnele si domnisoarele au ramas fidele traditiei : parca tot un banut de aur ( sau mai bine un colier, lant, bratara, etc) e mai rasarit.

Apropos, au mai ramas 9 zile pana la 1 Martie.

Si bineinteles iti poti achizitiona martisoare si on-line aici

UPDATE.

Se pare ca azi sunt mai multe nebunii exceptand tunsul lui Britney Spears (who cares?!

Vaga Bond a mers pana la capatul Internet-ului ! Iata ce a gasit aici
Oare ce o fi facut? S-a intors (back)?!
+ Din prea mult timp liber unii oameni au dus experimentul Coca Cola si Mentos la cote nebanuite ! Vedeti nebunia aici

2 Tu ce crezi?:

BĂNĂŢEANU spunea...

Recomandarea mea este Targul de Martisor de la Muzeul Taranului Roman. Nu stiu cand este, probabil a inceput deja, pentru ca se desfasoara in fiecare an. Eu am fost in ultimii doi ani si am gasit lucruri frumoase.

IgorCreation spunea...

Exista acolo? super ! asta inseamna ca se face referire la traditie ceea ce e de admirat ! daca te duci sa faci poze da? !